steigehout

Werking van het hout en onderhoud in de koude maanden
Hout is een natuurproduct dat onder temperatuur en luchtvochtigheid kan krimpen en uitzetten. Hierdoor is kiervormig en scheuren in het hout niet uit te sluiten en bij steigerhout zelfs heel normaal. Doordat wij gebruik maken van uitsluitend (terug)gedroogde planken beperken wij dit wel tot een minimum. Het is zeer af te raden om steigerhouten meubelen in te bouwen tussen een verwarming, kachel of vlakbij een open haard te plaatsen. Meubelen zoals TV-meubelen of dressoirs met deuren op een vloerverwarming zijn geen probleem als de temperatuur naar de winter toe langzaam wordt opgebouwd. Denk daarbij altijd aan de luchtvochtigheid.Wij schuren het hout uitgebreid, maar wees altijd waakzaam op eventuele splintervorming.

Preventief onderhoud:
Let in de koude maanden extra op als je een meubel hebt met deurtjes zoals een TV-meubel, dressoir of kast. Bouw de temperatuur rustig op. Krijg je een meubel net geleverd? Zorg dat deze langzaam acclimatiseert. Het beste is om eerst de luchtvochtigheid tussen de 40-60% te krijgen. In koude maanden als de temperatuur binnen ook hoog is geven we vaak het advies om een kast eerst in een minder verwarmde ruimte te laten acclimatiseren.

Voorbeeld het is winter: De luchtvochtigheid buiten is in februari/maart zo ontzettend laag geweest dat dit heel veel effect had op producten van hout zoals vloeren en meubels. In alle media is er al volop bericht over de lange droogte buiten was waardoor vloeren, daken en meubelen van hout extreem zijn gaan krimpen en kieren. Hoe langer het blijft vriezen hoe droger de lucht wordt. De optimale luchtvochtigheid in huis is 40-60 procent. Je kan dit meten met een hygrometer van enkele euro’s. Luchtbevochtigers en waterbakjes zijn met dit weer een goed remedie om krimpen en scheuren van meubelen te voorkomen. of doe eens een raampje open. Zorg dat het in de ruimte waar een houten meubel staat in ieder geval niet te droog is. Een probleem dat ontstaat door deze droogte valt helaas niet onder het kopje garantie omdat we zelf geen grip hebben op de luchtvochtigheid bij jou in huis. Met deze informatie hopen we je alle ins-en-outs gegeven te hebben om krimpen, kieren en scheuren te voorkomen.
Een meubel, met name tafelbladen verschillen ook telkens van afmeting. De maten zoals ze op de website staan worden vermeldt met centimeters bij benadering. Een steigerplank is rond de 19,5cm breed maar bij werking verschil dit altijd een beetje. Een tafelblad van 80cm breed is officieel rond de 77/78cm maar kan door kieren en krimpen een fractie breder of smaller worden. Kies daarom nooit steigerhout als een maat exact moet zijn. Dit hout werkt en heeft zijn charme maar is niet geschikt voor precisiebouw

Wat kun je niet van steigerhout verwachten?
Steigerhout is robuust vurenhout. Het zal altijd iets werken (kieren). Verwacht geen 100% egale oppervlakken en naadloze overgangen van plank tot plank. Kieren tot een centimeter (in extreme gevallen), sporen en krassen van het gebruiken van planken en harsplekjes zijn mogelijk.

Hoe zit het met de werking van steigerhout?
Steigerhout is een natuurproduct, het zal onder invloed van de luchtvochtigheid dus altijd iets werken (uitzetten of krimpen). De planken kunnen dan krom gaan staan. Zie steigerhout niet als een materiaal dat zich laat “temmen” zoals eikenhout of hardhout. In steigerhout kunnen scheurtjes en kiertjes ontstaan afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.

Hoe nauwkeurig is de maatvoering?
Door de aard van dit robuuste hout is maatwerk een relatief begrip. We kunnen niet millimeter-nauwkeurig te werk gaan. Wij doen ons best om aan de maat te komen die u wenst.Mochten afmetingen heel nauwkeurig komen, bijvoorbeeld als een meubel precies in een nis moet worden geplaatst geef dit dan aan, dan kunnen wij je aangeven of dit gaat lukken of niet. Hou in het algemeen een marge op maatvoering van 1% aan.

Klachtafhandeling
Een klacht, geen paniek, we gaan je helpen. Mocht er iets niet goed zijn aan het ontvangen meubelen, stuur ons dan een e-mail of app met een duidelijke omschrijving van de klacht. Stuur ook altijd foto’s mee zodat wij een visueel beeld hebben van het probleem. Maak een foto van het detail maar ook altijd een foto van het gehele meubel.

Elk probleem is anders, er zijn dus geen standaard oplossingen. Wij proberen altijd zo snel mogelijk te reageren. We denken echter altijd met je mee en we zullen altijd proberen om samen tot een passende oplossing te komen.

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN